Schengen – de ce ne interesează?

Am observat zilele astea, de când cu scandalurile politice pe tema aderării la Schengen că multă lume nici măcar nu știe ce reprezintă acest lucru și de ce ar trebui să ne intereseze această aderare.

Mulți sunt de acord cu ultimele declarații ale guvernului conform cărora dacă nu suntem primiți în Schengen acum, nici nu o să ne mai intereseze. Iar acest lucru văd că apare în principal din cauza faptului că marea majoritate nu vede nici un câștig real în această aderare.

Din punctul meu de vedere este o concepție greșită aceasta că “nu ne mai interesează” și o să încerc să explic care sunt avantajele și dezavantajele aderării la Schengen (și să încerc să demontez niște false dezavantaje)

Dacă dați o căutare pe google referitor la Schengen, în proporție de 99% singurul lucru care este spus e faptul că se va circula mai ușor între state și deci nu vom mai sta atât la vamă.

Într-adevăr, acesta este primul aspect și pe care l-a și aflat cam toată lumea.
În același timp este și motivul pentru care aderarea la Schengen nu este văzută ca mare lucru.
Gândirea este că persoanele fizice oricum nu stau prea mult la ieșirea din țară (chiar și de sărbători nu se prea mai stă la vamă mai mult de jumătate de oră) așa că ce mare lucru dacă intrăm în Schengen. Pentru 10 minute câștigate de câțiva când ies din țară?

Dar ce nu este menționat mai pe nicăieri este că avantajele aderării nu sunt doar că turiștii nu mai stau la vamă așa că mai jos o să prezint o listă a celorlalte avantaje (directe și indirecte) oferite de o aderare:

 • un avantaj major pentru firme transportatoare de mărfuri
  la vamă tirurile în general stau foarte mult, iar aderarea ar ajuta foarte mult aceste firme, reducând timpurile de transport și deci și costurile (teoretic asta ar putea duce și la anumite scăderi ale prețurilor, dar practic e foarte puțin probabil)
 • avantaj minor pentru turiști ce pleacă în excursii organizate cu autocarul
 • un avantaj pentru firmele românești prin comparație cu firmele extra-comunitare.
 • un avantaj indirect printr-o imagine mai bună pentru România, o atractivitate ce se poate traduce în noi investiții
 • avantaj major: România poate deveni port de intrare (pe la Constanța) pentru mărfuri destinate întregului spațiu Schengen. Iar acest lucru poate deveni o sursă foarte importantă de bani
 • bani de la UE nerambursabili pentru securizarea granițelor, dar și pentru infrastructură

Există într-adevăr și niște dezavantaje. Ele ar fi următoarele:

 • creșterea imigrației (poate fi și avantaj și dezavantaj)
 • o scădere a numărului de angajați de la vămi (ai statului în principal, dar și privați)
 • posibilitatea unui părinte să fugă din țară cu un copil fără acceptul celuilalt părinte
 • o posibilă creștere infracțională

Unii mai văd și alte dezavantaje, dar care mie mi se par false. Chiar pe prima pagină în google la “avantaje Schengen” apare un post al unui Dan Tănăsescu (nu știu cine e, dar mi-a atras atenția fiind pe prima pagină) care vede aderarea la Schengen ca o mare greșeală. Postul este acesta și, nu că aș vrea să zic despre ideile lui că sunt cam tembele, dar sunt niște aiureli naționaliste. O să le discut, pentru că sigur sunt destui cu aceste idei

Astfel, dezavantajele văzute de el sunt:

România va fi invadată şi mai mult ca până acum, de o avalanşă de produse europene de proastă calitate. Acest lucru va duce la “îngroparea” definitivă a economiei româneşti
….creşterea traficului de droguri, arme, carne vie şi accesul liber a tot felul de criminali şi infractori

Avalanșa de produse europene de proastă calitate e o idioțenie completă. În primul rând intrarea în Schengen nu aduce mai multe produse europene la noi, doar le poate aduce mai repede pe aceleași care sunt deja. Iar apoi, luând în considerare că chinezăriile sunt de fapt majoritare la noi, niște produse europene nu cred că ar strica. Ca să nu mai vorbim de faptul că va fi mai ușor companiilor românești să exporte mărfuri, dar asta nu se mai observă.

Cât despre creșterea traficului de droguri și arme… da, s-ar putea să crească. Dar nu la noi, ci în vest în principal. Pentru că până și acum, chiar fără a fi în Schengen, România este poarta de intrare pentru droguri și arme spre vestul Europei.
Dar dacă intrăm în Schengen sigur toți o să vrea să aducă arme și droguri la noi, nu în vest …. și marmota oare ce făcea în timpul ăsta?

În concluzie, avantajele unei aderări la Schengen sunt destul de mari, dezavantajele reale fiind destul de puține.
Chiar dacă o mare parte dintre avantaje sunt indirecte, ele pot ajuta România mult.

Și din această cauză ar trebui ca guvernanții noștri să lase certurile, declarațiile de copii de grădiniță care amenință că își iau jucăriile și pleacă acasă și chiar să încerce să convingă că merităm să intrăm în Schengen.

Update: O părere diferită găsiți aici la Sebastian Bârgău

Advertisements
This entry was posted in Politica, Suparari and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Schengen – de ce ne interesează?

 1. Pingback: Diplomație de cartier | Coanda Eugen Blog

 2. andreea says:

  “România va fi invadată şi mai mult ca până acum, de o avalanşă de produse europene de proastă calitate. Acest lucru va duce la “îngroparea” definitivă a economiei româneşti
  ….creşterea traficului de droguri, arme, carne vie şi accesul liber a tot felul de criminali şi infractori”

  :)))))) pai d-asta se tem schengen-ezii de noi! cat de tare.
  despre guvernantii nostri: pai tu vrei sa ii pui la munca?

  altfel: sper ca iti e mai bine si ma bucur ca acum te pot urmari pe blog. e mai usor decat pe fb 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s