Ingress – în detaliu

Spre surprinderea mea totală am observat că articolul meu referitor la Ingress a adus vreo 20 de oameni pe acest blog veniţi din căutări pe google. Şi culmea, la o căutare de genul pareri ingress, sunt chiar pe prima pagină.
Luând în considerare că blogul acesta are sub o lună și nu am făcut mai nimic să îl promovez, concluzia este clară: chiar nu prea există informaţii referitoare la acest joc în România.

Aşadar şi prin urmare m-am decis să mai scriu un articol pe această temă în care să mă axez mai mult pe paşii pe care îi poate urma un jucător nou, cum se creşte în nivel, ceva “inside information” şi ce mi se mai pare mie important. Un fel de “ghid pentru începători” O să mă raportez la Bucureşti în explicaţii pentru că doar de aici am informaţii.

Dacă nu aveți o invitație pentru joc (momentan se poate juca doar pe bază de invitație) vă recomand să citiți postul Ingress Review care explică despre ce e vorba în mare cu acest joc. Aici voi da mai multe informații pentru un jucător nou care încă nu știe cam ce să facă.

După cum am scris și în postul anterior, Ingress are ca “spațiu de joacă” lumea înconjurătoare. Ca să joci trebuie, spre deosebire de alte jocuri, să ieși afară și, dacă vrei să progresezi cu adevărat, să și interacționezi cu persoanele din echipa ta.
În acest moment sunt 2 facțiuni, Enlightened și Resistance. La începutul jocului va trebui să îți alegi pentru care dintre ele vrei să joci.

Atenție! După ce ai ales pentru ce facțiune vrei să joci nu ai voie să o schimbi decât o singură dată, acest lucru durează câteva săptămâni și vei pierde și tot progresul făcut până atunci. Recomandarea este deci să vă alegeți bine în ce facțiune vreți să jucați de la început.

Acum, presupunând că ați primit deja o invitație, v-ați instalat aplicația și ați și intrat în joc, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este training-ul inițial. La sfârșitul trainingului ar trebui să știți ce e acela un portal, un link și un control field și să vă alegeți facțiunea pentru care veți juca.

Principalele denumiri din joc pe care trebuie să le știți:

  • Portal – locaţie de pe hartă cu care interacţionezi; principalul lucru din joc.
   Portalurile se împart în 3 categorii: gri – portal neutru, poate fi capturat direct; verde – capturat de enlightened, trebuie atacat pentru a fi capturat de resistance; albastru – portal al resistance
   În București majoritatea portalelor sunt în zona din jurul centrului vechi
  • XM – energia pe care o aveți. Apare sus ca o bandă orizontală. De XM este nevoie pentru toate acțiunile pe care le faceți în joc: să încărcați un portal, să atacați, să capturați, să creați link-uri
  • AP – action points. sunt punctele voastre și determină nivelul la care sunteți. De exemplu, pentru nivelul 2 aveți nevoie de 10.000 AP
  • Resonator – item din joc, folosit la portale. Fiecare portal are nevoie de 8 resonatoare pentru a funcţiona pentru o facţiune, iar nivelul portalului este dat de nivelul rezonatoarelor pe care le are (daca are 8 rezonatoare de lvl5, portalul este de nivel 5)
  • XMP Burster – item de atac. Sunt folosite pentru a ataca portalurile facţiunii adverse cu scopul de a le captura
  • Portal Key – cheia unui portal. Foarte importantă pentru că este nevoie de cheie ca să se creeze un link (legătură) între 2 portale. De asemenea, un portal poate fi reîncărcat de la distanţă dacă deţineţi cheia lui
  • Link – Legătură ce se crează între 2 portale. Este nevoie de o cheie pentru a crea un link
  • Control Field – Câmpul creat în interiorul unui triunghi format de 3 portaluri cu linkuri între ele. Se câștigă cele mai multe puncte prin crearea unuia (1250)
  • Portal Shield – Item care se poate pune pe un portal și care adaugă la apărarea lui prin micșorarea puterii unui atac al facțiunii adverse
  • HACK – După portal, cea mai importantă denumire. Hack-ingul reprezintă o acțiune pe care o faceți asupra unui portal când sunteți în raza lui (sub 50 de metri). Prin hack-ing puteți obține item-uri (resonatoare, burstere, portal keys). Dacă portalul aparține facțiunii voastre, șansele să găsiți item-uri sunt mult mai mari. Dacă este al facțiunii adverse veți primi 100 puncte AP per hack (un hack la minim 5 minute), dar șansele de item sunt mult mai mici și puteți pierde mult mai multă energie (XM)

Cam astea ar fi în mare principalele denumiri existente în joc. Mai sunt și altele, dar nu sunt atât de relevante.

Acum să trecem la care ar fi cea mai bună modalitate de a începe jocul după ce ați terminat trainingul și v-ați ales facțiunea.

Câteva chestii de bază:

 • Cu cât este de nivel mai mare un portal advers, cu atât va fi mai greu de distrus
 • Puteți ataca un portal advers doar cu arme de maxim nivelul vostru (ex: dacă sunteți la nivelul 2, puteți să folosiți doar burstere de nivel 1 și 2, nu mai mari. Acest lucru este valabil și la rezonatoare
 • Portalurile de nivel mai mare dau item-uri mai bune decât cele de nivel mai mic.
 • Înainte de a porni la atacat portaluri adverse e bine să aveți energia (XM) la maxim și să aveți strânse ceva arme (xmp burstere) și resonatoare

Recomandarea mea este să începeți prin a intra pe Intel Map de pe desktop.
Aici puteți vedea toată harta și unde sunt poziționate portalurile astfel încât să vedeți ce este prin zona voastră și pe unde puteți să ajungeți ușor.
După ce v-ați uitat un pic pe hartă puteți să o luați ușor la picior să descoperiți portalele din jurul vostru. Harta din joc o să arate ceva de genul:

Screenshot din Ingress

Screenshot din Ingress

În momentul în care dați click pe un portal o să vedeți ceva în genul:

Ingress Portal

Ingress Portal

Dacă nu sunteți destul de aproape de portal nu aveți nimic disponibil în afară de target care vă arată cât de departe sunteți de portal și în ce direcție.
Dacă sunteți destul de aproape veți avea Hack disponibil pentru orice tip de portal;
Link/Recharge/Upgrade doar dacă aparține aceleiași facțiuni, iar dacă este gri va apărea opțiunea “deploy resonator”.
În momentul în care faceți deploy resonator pentru prima oară veți captura portalul pentru echipa voastră (puteți face deploy și la un portal deja capturat dar care nu are toate 8 resonatoarele puse)

Luând în considerare că în București deja sunt multe portaluri de nivel mare, vă va fi destul de greu să distrugeți portaluri adverse la început fără să căutați bine (dacă un portal e de nivel 5-6, un burster de nivel 1 va face damage în general 1-2%).

Cel mai bine începeți prin a găsi o zonă unde sunt grupate multe portaluri de la facțiunea voastră (ați ales resistance sper, nu-i așa?) și să vă plimbați pe la ele pentru a strânge arme și pentru a încerca să faceți link-uri între ele dacă se poate. Primiți 313 AP dacă faceți un link și 1250 dacă reușiți să creați un control field (ceva mai greu totuși). Ca să creați un link aveți nevoie de cheia portalului de origine (dacă sunteți la un portal aveți nevoie de cheia portalului cu care vreți să creați link) și, în momentul creerii linkului, se va consuma acea cheie. Din această cauză e bine să aveți cât mai multe chei.
Atentie! Link-urile nu se pot face decât dacă nu intersectează un alt link!

În afară de asta, vedeți dacă găsiți pe hartă vreo zonă unde sunt portaluri gri sau de nivel maxim 2. Acolo e de voi.
Un portal gri capturat aduce până la 1500 AP. Câteva din astea și ați sărit imediat la nivelul 2.
Dacă distrugeți un portal advers primiți 600 de puncte pentru distrugere (75 ap pentru fiecare resonator distrus), mai primiți puncte și dacă existau link-uri făcute la acel portal și după aceea primiți si punctele pentru capturarea lui.
După cum se vede, e mai rentabilă distrugerea unui portal advers. Dar e și mult mai greu și sunt șanse să rămâneți fără arme până reușiți să îl distrugeți.

HINT! Încă se propun portaluri noi pentru joc. Acestea în general apar pe hartă vineri spre sâmbătă noaptea. Deci sâmbătă dimineața aveți șanse să găsiți niște portaluri noi de capturat.

Acum, să presupunem că ați strâns ceva arme, ați găsit un portal de nivel ceva mai mic și vreți să vă duceți să îl distrugeți. Iată ce trebuie să știți pentru a vă ajuta:

 • Ca să atacați puteți să țineți apăsat pe hartă și va apărea un meniu din care puteți să trageți cu un burster. Asta va face să folosiți arma de nivel cel mai mare posibil. Puteți să intrați si în inventar de unde să vă alegeți nivelul armei cu care să trageți dacă sunteți nivel mai mare, dar vreți să folosiți un xmp burster de nivel mai mic
 • XMP Bursterul are un anumit range. Damage-ul cel mai mare îl va face dacă pe hartă apăreți a fi fix deasupra unui resonator. Dacă stați fix în centrul portalului sau la marginea lui și resonatoarele sunt mai depărtate de voi s-ar putea să faceți damage mult mai mic
 • Când ați distrus toate resonatoarele, portalul va trece în starea gri (necapturat). În acest moment puteți să faceți deploy la resonatoare, astfel capturându-l pentru echipa voastră

HINT! Dacă stați fix în centrul portalului când faceți deploy la resonatoare, ele vor apărea grupate și vor fi ușor de distrus. Dacă stați la maximul distanței posibile față de portal ca să faceți deploy, atunci ele vor fi puse depărtate unul de altul și deci mult mai greu de distrus

În mare, cred că astea sunt toate informațiile de care aveți nevoie pentru a putea începe să jucați. Dacă e ceva important ce am omis sau care nu vă e clar, puteți să lăsați un comment și voi încerca să updatez postul.

Advertisements
This entry was posted in Bucuresti, Jocuri and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Ingress – în detaliu

 1. Pingback: Ingress Review | Să nu vă fie cu bănat

 2. Pingback: Ingress Review - Fără Supărare

 3. Cristi says:

  Am observat ca dupa ce faci mai multe linkuri de la un portal, acesta devine inutilizabil, in sensul ca nu mai poti interactiona cu el. Asa e sau doar mi s-a parut? Asta pe de o parte e bine, pentru ca nu prea mai poate fi distrus de catre adversi, insa pe de alta parte il pierzi tu insuti ca materie prima de hack-ing, pentru ca nu mai poti intra pe el…Cum vi se pare aspectul asta?

 4. Cristi says:

  Mai spune-mi ceva te rog: de multe ori am posibilitatea sa fac link-uri sau chiar field-uri dar foarte apropiate, deci care nu acopera arii mari (pana in 200 m). Se merita sa le mai creez oare sau mai bine astept sa apara posibilitatea de a crea link-uri mai lungi? Ce zici? Action Points obtin oricum si m-ar ajuta, dar pe de alta parte n-as vrea sa blochez respectivele portaluri pentru field-uri minuscule…

 5. Cristi says:

  Rezonatorii daca nu sunt atacati de tabara adversa se descarca oare si singuri in timp sau raman incarcati 100% nelimitat, atat timp cat nimeni nu-i bombardeaza cu XMP-uri?

 6. puf says:

  Exista vreo modalitate sa tii rezonatoarele incarcate ?

 7. George says:

  Salut. Ce reprezinta punctuletele acelea luminoase.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s