Românul şi neamţul

O cunoștință se întreba zilele trecute când vom ajunge și noi la salariile și standardul de viață pe care îl au nemții și francezii. Și cum lor le e foarte ușor să zică despre necesitatea măsurilor de austeritate când o duc așa bine.

Păi o să dau două exemple recente și elocvente zic eu referitoare la diferențele dintre noi și ei și de ce mai avem mult până să îi ajungem.

  • În Germania un primar este prins că și-a însușit o sumă de 50 de mii de euro ilegal și este trimis în judecată. Nemții din oraș de la el salută arestarea lui.
    La întrebarea “acest primar a fost cel mai bun pe care l-a avut orașul. Cum de nu vă deranjează că e trimis în judecată pentru o sumă atât de mică?” răspunsul este următorul: “noi l-am plătit să se ocupe. Faptul că și-a făcut treaba e o chestie normală. Iar dacă banii nu i se păreau destui putea oricând să se ocupe de altceva, nu trebuia să fure”
  • În România un primar își face treaba și fură și câteva sute de mii de euro pe lângă. Românii zic “eh, lasă, măcar a făcut ceva. E un primar foarte bun și tot pe el îl vom vota” sau, ca la Năvodari, mai ies și în stradă să strige că nu e acceptabil să fie în pușcărie.
  • În Germania se descoperă că un ministru a plagiat în lucrarea de doctorat. I se retrage titlul de doctor imediat și se prezintă scuze. Neamțului i se pare normal.
  • În România premierul Ponta își copiază lucrarea de doctorat (nici măcar plagiat nu se poate numi). Nu i se retrage titlul de doctor și, nu numai că nu se scuză, dar mai și declară “așa suntem noi plagiatorii, mai votați”.
    Românul declară că ce mare chestie asta, oricum toate lumea copiază și după care începe să înjure partidul advers că aduce în discuție subiecte din astea fără nici o importanță.

Astea sunt doar două exemple întâmplate recent. Mai sunt multe altele.
Din ele se observă că există o diferență majoră în mentalitate, la români fiind una total greșită.

Până ce nu o să înceapă să se schimbe această mentalitate, până când chiar și românul de rând nu o să mai accepte furtul, sub orice formă și oricât de mic ar fi el, șansele să ajungem la același nivel cu ei sunt foarte mici.

Oare apucăm să trăim și noi ziua când vom avea și noi mentalitatea nemților în materie de furt?

Advertisements
This entry was posted in Politica, Suparari and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s