Raw-Vegans si copiii lor

Am observat că în ultimul timp au început să apară şi la noi din ce în ce mai mulţi raw-vegans.
Pentru cine nu e la curent, este vorba de acele persoane care consumă doar produse vegetale, dar, spre deosebire de vegetarieni, mănâncă doar produse ne-preparate termic. Totul trebuie să fie crud (de aici venind şi denumirea de “raw”, crud în engleză).
Mie personal mi se pare o alegere extremă, şi pe care aş cataloga-o în cel mai bun caz ca ciudată.

Cel puţin din punct de vedere teoretic omul ca specie evoluează. Şi una dintre cele mai mari evoluţii pentru omenire a avut loc în momentul în care s-a descoperit focul şi oamenii au început să îşi gătească mâncarea folosind focul. Astfel, să treci la un stil de viaţă al omului de Neanderthal care nu avea altă opţiune e, din punctul meu de vedere, o involuţie.
Plus că, cea mai bună legumă fiind clar porcul, cum poți să te gândești să renunți la așa ceva de bună voie? 🙂

În sfârşit, deşi mie nu mi se pare o opţiune bună, până la urmă fiecare om este liber să îşi trăiască viaţa aşa cum vrea (atâta timp cât nu influenţează direct şi negativ libertăţile altuia).

Supărarea mea apare în schimb la modul în care o majoritate (sau cel puţin aşa pare) a acestei comunităţi alege să îşi crească copiii.

Acum este evident că fiecare părinte îşi va creşte copilul în funcţie de concepţiile sale. Este o chestie normală.
Problema este că, în acest caz, extremismul și prostia este la cote îndeajuns de mari încât să poată prezenta un adevărat risc pentru sănătatea copiilor respectivi.
Această parte a comunității raw-vegan este cea care, pe lângă extrema de a hrăni copilul doar raw-vegan (ceea ce e de ajuns să fie un risc pentru copil dacă nu sunt urmate niște indicații clare, după cum se poate citi aici), mai adoptă și prostia crasă “doar homeopat și leacuri băbești”.

Pentru câteva mostre de inteligență puteți să vă uitați de exemplu pe grupul facebook Raw vegan baby sau pe forumul acesta. Sunt niște pagini ale unei doamne Ligia Pop, aparent foarte cunoscută și care promovează cultura raw-vegan și, din câte observ, și vindecări miraculoase de genul Eliminarea unei tumori canceroase in 3 saptamani. Probabil chestiile astea vin la pachet.

Câteva spicuiri de pe paginile respective:

ar trebui pus un disclaimer pe grupul asta care sa sugereze celor care dau sfaturi la diverse afectiuni ale bebelusilor sa nu mai recomande decat remedii homeopate (sau sa povesteasca experienta lor cu astfel de produse). Am dat un search de curand pentru banala raceala sperand sa aflu ce fel de ceai sa cumpa pentru bebe si m-am ingrozit de cate “experiente” cu antibiotic, nurofen si panadol am citit! Pai nu pentru asta intru aici, multumesc!

Folosesc cu succes: otet aromat cu apa de trandafiri, cartof la gat,frectie cu carmol….. am incredere in vointa copilului de a se insanatosi si nu-i dau paracetamol sau alte chestii

Despre medicamentele homeopate și efectul lor miraculos, adică zero barat (sau diluat că așa e la homeopatie), intenționez să scriu un post dedicat.
Dar observ că mamele respective nu se opresc aici, mai și combină homeopatele cu leacuri băbești de toată jena și refuză folosirea medicamentelor adevărate chiar și în cazuri imperativ necesare.

Ei bine, ăsta e genul de oameni care au toate șansele să își nenorocească copiii pe viață (și după aia probabil să dea vina pe doctorii care nu o să poată să-i mai recupereze)
Mi se pare incredibil cum pot fi atât de mulți oameni în secolul ăsta incapabili de a folosi informațiile atât de ușor de obținut și să cadă pradă promovării unor practici a-la evul-mediu

Ce-i drept la câtă informație există pe internet și cât de multă este falsă, pentru unii probabil este greu să facă diferența între articole de genul:

  • “uitați, coana Leana din satul ăla uitat de lume s-a vindecat după ce a stat într-un picior 3 zile, 3 ore și fix 3 minute” e clar deci că asta-i cea mai bună și singura soluție de vindecare
  • “acest studiu, publicat și în revista X, făcut pe 1000 de pacienți din zona Y și din spitalele.. a ajuns la concluzia că pacienții care n-au stat într-un picior au avut fix aceleași rezultate ca cei care au stat într-un picior”

Idiots!

Advertisements
This entry was posted in Suparari and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Raw-Vegans si copiii lor

  1. Pingback: Vegan Fun | Să nu vă fie cu bănat

  2. Gabi says:

    Sunt de acord cu faptul ca unele tratamente naturite sunt mult mai eficiente in tratarea unor afectiuni minore, cum ar fi vinul fiert impotriva racelii, dar sa-ti privezi copilul de anumiti nutrienti necesari unei bune dezvoltari si sa-l obligi sa-ti adopte dieta bazata numai pe frunze si pamant, mi se pare o mare prostie si neglijenta din partea parintilor.
    In plus, la ce mama naibii mai au oamenii canini daca ei mananca numai frunze ca iepurii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s